Șahul este un sport nobil prin simplu fapt că este o înfruntare a inteligențelor. Dar dincolo de inteligență, antrenament, creativitate, puși față în față, cei doi jucători sunt doi oameni, cu personalități și emoții unice, cu așteptari și temeri proprii.
Înfruntarea însă se face cu eleganță, fiind întotdeauna precedată și încheiată printr-o strangere formală a mâinilor. Așa că, indiferent dacă vorbim de șah competițional sau de o partidă pur amicală sunt o serie de “lucruri” sau atitudini care sunt pe lista de “așa nu”, pentru a putea păstra tiltlul nobiliar al acestui sport. Oricare dintre ele se traduce prin lipsă de respect pentru cel puțin unul dintre jucători.
- Nu juca diferențiat. Sigur, în funcție de adversar poți încerca un joc la risc sau un joc închis. Indiferent de strategie, fă cel mai bun joc pe care îl poti face fără a ține cont de cifrele in care se traduc vârsta, ratingul sau anii de experiență ai adversarului tău. Subestimarea sau supra-aprecierea pot fi deopotrivă păguboase!
- Nu te grăbi. Șahul este prin excelență un joc de gândire, nu primești nimic în plus dacă îți rămân mai multe minute pe ceas. Nu pune nici pe tine, nici pe adversar presiune inutilă.
- Nu te enerva. Chiar dacă tocmai ai făcut o mutare greșită încercă să nu te lași copleșit. Nu e un capăt de țară. Important este ceea ce urmează; șansele sunt mult mai mari să reușești un joc frumos păstrându-ți calmul și senitatea.
- Nu te concentra excesiv pe rezultatul final. Se înțelege de la sine, în orice sport victoria este dezirabilă și reprezintă motivația absolută. Nici un om normal la cap nu inițiază jocuri de orice fel cu scopul de a pierde! Dar eleganța în sine a jocului este de apreciat chiar mai mult decât victoria! Nu contează atât de mult dacă ai câștigat, ci cum ai atins acel rezultat. Dacă adversarul a câștigat, apreciază-l și exprimă-ți corect această apreciere.
- Nu renunța înainte de vreme. Chiar dacă jocul a luat o turnură neplăcută, nu abandona fără luptă. Oferă-ți șanse, dar dă-i și adversarului tău posibilitatea de a face un joc cât mai complet.
- Nu dărui fără sens. Să îl lași pe un puști sau un adversar mai slab să câștige nu este nici un merit sau vreo faptă bună. În realitate, nu ai făcut vreun cadou, ci tocmai i-ai refuzat posibilitatea de a învăța ceva. În plus, poate că dacă jucai “pe bune” oricum luai bătaie; așa că i-ai și ratat partenerului șansa unui joc de excepție!
- Nu intimida. Modestia este calitatea oamenilor adevărați. Nu flutura staturi, vârste, punctaje sau orice alte perspective care îl pot pune psihologic la zid pe adversar. Lasă – pe cât posibil – șahul nealterat de elemente care pot reduce din frumusețea jocului.
E bun jocul, șahul e ceva interesant unde trebuie de gândit.